Tidigare Microsoft Engineer för att avtjäna 9 år i fängelse i ett fall som innebär användning av Bitcoin Mixers

En amerikansk domstol i Seattle har dömt en före detta Microsoft-ingenjör till nio års fängelse efter att ha funnit honom skyldig till 18 federala brott i samband med hans utarbetade plan för att bedra teknikjätten 10 miljoner dollar. I domen sprängde domstolen Volodymyr Kvashuk, en programvaruingenjör och medborgare i Ukraina, för att försöka maskera digitala bevis genom användning av Bitcoin Era och olaglig användning av konton och lösenord för medarbetare för att stödja detta system.

Sofistikerat fall

Enligt domstolsregister hade Kvashuk, en medborgare i Ukraina, dömts i februari 2020 på flera punkter för trådbedrägerier, penningtvätt, identitetsstöld samt inlämning av falska skattedeklarationer.

I sin reaktion på dömandet hyllar den amerikanska advokaten Brian T Moran ”brottsbekämpningspartners och USA: s advokatbyrå” för att de rådde i målet som ”krävde sofistikerade tekniska färdigheter för att utreda och lagföra.” USA: s advokat kommenterar hur allvarlig bestraffningen är:

„Att stjäla från din arbetsgivare är tillräckligt illa, men att stjäla och få det att se ut som att dina kollegor har skulden vidgar skadan utöver dollar och cent.“

Enligt handlingar som lämnats in till domstolen anklagas Kvashuk, som var inblandad i testningen av Microsofts online-försäljningsplattform, för att han „använt den teståtkomsten för att stjäla“ valutalagerat värde „(CSV) såsom digitala presentkort.“

Påkostad livsstil

Med intäkter från presentkortsförsäljningen köpte Kvashuk ”ett sjöhus på 1,6 miljoner dollar och ett Tesla-fordon på 160 000 dollar.” När stölderna eskalerade började Kvashuk „använda test-e-postkonton som är associerade med andra anställda“ för att täcka sina spår. Dokumentet tillägger:

Han använde en bitcoin-blandningstjänst i ett försök att dölja källan till de medel som slutligen passerar in på hans bankkonto. Sammantaget överfördes cirka 2,8 miljoner dollar i bitcoin under de sju månaderna av Kvashuks olagliga verksamhet till hans bank- och investeringskonton. Kvashuk lämnade sedan in falska skattedeklarationsformulär och hävdade att bitcoin hade varit en gåva från en släkting.

Menu