Det har vært en annus horribilis, men ikke for bitcoin

Kryptovalutaen er opp over 200% i år og har hatt en jevn tåre de siste månedene. Ved pressetiden ble en enkelt bitcoin verdsatt til rundt 23 300 dollar. For bare 90 dager siden handlet den like over $ 10.000.

For mange bitcoin-tvilere minner den plutselige spissen om høytiden i 2017, da, som en av mine Quartz-kolleger nylig bemerket, „du ikke kunne stå i en gruppe på tre eller flere dudes og ikke snakke om bitcoin.“ Det var året Bitcoin Era nådde sin forrige rekordhøye tid, litt over $ 19.700, før den stupte med 30%. Naysayers ser etter en annen drastisk korreksjon nå.

Imidlertid sier investorer og handelsmenn som mener bitcoin er mer enn en Ponzi-ordning, at 2020-bølgen er annerledes, hovedsakelig på grunn av hvem som handler etter den. For tre år siden kom entusiasmen for den digitale mynten fra detaljistinvestorer. Denne gangen har noen store institusjonelle investorer bestemt seg for å bli med på markedet.

I mai gjorde Paul Tudor Jones, milliardærsikringsforvalter og grunnlegger av Tudor Investment Company, et skvett ved å kjøpe bitcoin, fremdeles et lite aktivum for investorer av hans vekst.

Jones dyppet faktisk inn for andre gang. I 2017 kjøpte og solgte fondet sin bitcoin, og nærmet seg eiendelens heltid, rapporterer Bloomberg. I år, mens han så sentralbankene bruke milliarder på å kompensere for tap fra koronaviruspandemien, gikk Jones på jakt etter en pålitelig sikring, ifølge et markedsutsiktsnotat han skrev i mai, og bitcoin oppfylte kriteriene.

„Jeg er ikke en hardpenger eller en kryptomutter,“ uttalte han også i notatet. „Det mest overbevisende argumentet for å eie Bitcoin er den kommende digitaliseringen av valuta overalt, akselerert av Covid-19.“

I mellomtiden gjorde bitcoin sin stadig stigende markedspris også mange kunder til en kryptovaluta-kapitalforvalter kalt Grayscale mye rikere i år. Grayscale Bitcoin Trust, som ble lansert i 2013, selger børsnoterte aksjer i trust som har bitcoin, en måte å omgå regelverk mot bitcoin-ETFer. Kort sagt, det har skapt en rute for å eie krypto som føles tryggere for vanlige investorer, og derfor verdt en heftig premie.

I januar ble det et SEC-rapporteringsselskap, noe som betydde at flere investorer ville være kvalifiserte til å kjøpe seg inn i trustene. Dets totale eiendeler er nå på 13 milliarder dollar, opp fra 2 milliarder dollar for bare ett år siden, og i år nådde innstrømningen 1 milliard dollar per måned. Investorer som føler seg mest komfortable i aksjer og obligasjoner har tydeligvis noen FOMO.

Administrerende direktør i Microstrategy

For bare noen dager siden spredte Michael Saylor, administrerende direktør i Microstrategy, et business intelligence-firma, et bitcoin-kjøp på $ 650 millioner ved å utstede gjeld, „et dristig bud for ethvert børsnotert selskap, spesielt for en hvis forretningsmodell ikke engang sentrerer om kryptovalutaer

”Mente en CoinDesk-forfatter, men Saylor“ har likevel fjernet all kritikk. ”

I alt har Microstrategy til nå brukt 1,1 milliarder dollar på bitcoin til en gjennomsnittspris på bare under 16 000 dollar per mynt, kunngjorde Saylor i en tweet. Tidligere denne uken utløste konsernsjefen også et Twitter-vanvidd da han våget Elon Musk å gjøre et lignende veddemål med amerikanske dollar på Teslas balanse. Forbløffende signaliserte Musk nysgjerrighet rundt prospektet.

Andre 2020 bitcoin landemerker har vært knyttet til husholdningsmerker som har tiltrukket seg små, individuelle investorer. Paypal kunngjorde at de ville tillate sine kunder å kjøpe og selge bitcoin på nettstedet sitt i oktober, etter betalingsselskapet Square og Robinhood, en aksjehandelsplattform, som begge kom inn på kryptovalutamarkedet for to år siden.

I forrige måned fant en studie av Pantera Capital at Paypal- og Square-brukere snappet opp flertallet av nye bitcoin som kom inn på markedet daglig, og antagelig også økte prisen. I begynnelsen av desember gikk Visa sammen med BlockFi for å lansere et kredittkort som belønner kunder med bitcoin.

Ingenting av dette er en garanti for at bitcoin ikke er i en boble eller at den ikke krasjer til null. For hver kjøper som hevder at bitcoin kan stige til $ 100.000 eller $ 400.000, er det fortsatt flere andre respekterte investorer, bankfolk og økonomer som kaller digital valuta søppel, verdiløs og en svindel, selv om flere handelsmenn og investorer regner med overlevelse og bred adopsjon.

Store firmaer som har råd til å ta sjanser, kan varme opp til digitale mynter, men det er fortsatt en av de mest risikable investeringene der ute. Selv Jones kalte det en „stor spekulasjon.“

Menu